8 ways to save money to travel

Scroll down for the English version!

8 MÓDSZER, HOGY PÉNZT SPÓROLJ AZ UTAZÁSRA

Néhányan még mindig úgy gondolják, hogy utazni drága és nem engedhetik meg maguknak. Ha kicsit le is vagyunk égve, pár spórolási trükkel könnyen lehet kis pénzt megtakarítani és elutazni valahova. Az utazásnak nem kell drágának lennie, manapság már nagyszerű lehetőségek vannak, hogy olcsón eljussunk gyönyörű helyekre. Még főiskolás koromban is megtaláltam a módját, hogy összegyűjtsek annyi pénzt, amiből két hétig tudtam Európában utazni.

Először is csináljunk egy listát a havi bevételeinkről és a kiadásainkról. Számuljunk bele mindent, albérletet, közlekedést, kaját, szabadidős programokat stb. Biztos van pár dolog a listán, ami nem szükséges a megélhetéshez. Mennyire szeretnél utazni? Le tudsz mondani néhány dologról, hogy pénzt spórolj és azt utazásra költsd? Ha a válasz igen, akkor íme pár egyszerű tipp, hogy megszerezd azt a pénzt és elképesztő kalandokra indulj.

savingmoney

1. NYISS EGY MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLÁT

Nyiss egy megtakarítási számlát, amit utazásra tudsz majd költeni és fizess be minden hónapban egy bizonyos összeget rá. Csináld úgy, mintha ez egyike lenne a havi kötelező kiadásaidnak. Pár hónap után már elegendő pénz lesz egy kisebb útra, vagy folytasd tovább és indulj egy nagyobb kalandra.

2. NE VEGYÉL OLYAN DOLGOKAT, AMIRE NINCS SZÜKSÉGED

Lányoknál ezek a dolgok többnyire ruhák, cipők és smink cuccok. Tényleg szükséged van annyi ruhára? Inkább legyen kevesebb ruhadarabod és tanuld meg őket kreatívan kombinálni. Mielőtt megveszel valamit, kérdezd meg magad: Valóban szükségem van rá? Én tényleg hiszek abban, hogy “Emlékeket gyűjts, ne tárgyakat.”

3. ADD EL AZOKAT A CUCCAID, AMIKET NEM HASZNÁLSZ

Lehet ez ruhadarab, lakberendezési tárgy, könyv, régi gyűjtemény stb. Remek módja a nagytakarításnak és még pénzt is tudsz gyűjteni vele. Egy évet éltem Amerikában, ahova egy bőröndöt vihettem csak magammal, amikor indultam és akkor jöttem rá, hogy amúgy mennyi mindenre nincs szüksége az embernek a mindennapi élethez.

4. VÁLLALJ TÚLÓRÁT

Ha lehetőség van rá a munkahelyeden, akkor vállalj be néhány túlórát. Jó pont lesz a főnöknél és a pénz is jól fog jönni a következő nyaralásodon. Ha nincs túlóra, akkor keress valami mellékállást vagy találj valami módot, hogy egy kis extra bevételhez juss.

5. SPÓROLJ AZON, HOGY KEVESEBBET JÁRSZ EL

Bele sem gondolunk, de nagyon sokat el lehet költeni egy este alatt italokra, party belépőkre. Nem kell minden héten – vagy hetente többször – eljárni otthonról, otthon is lehet kellemesen tölteni az időt: olvasni egy jó könyvet, venni egy forró fürdőt, zenét hallgatni és táncolni rá vagy áthívni a barátokat.

6. CSINÁLJ INGYENES PROGRAMOKAT A BARÁTAIDDAL

Ha már a barátokról volt szó… Járjatok kevesebbet étterembe, moziba, fizetős programokra. Helyette inkább tartsatok vacsora partit az egyikőtöknél, mozis estét otthon, menjetek kirándulni a szabadba vagy piknikezni, keressetek ingyenes kiállításokat. Sok pénz fog megmaradni mindenki tárcájában, amit akár egy közös utazásra is költhettek.

7. MONDJ LE A ROSSZ SZOKÁSAIDRÓL

Mennyi mindenről vagy hajlandó lemondani, hogy utazz? Dohányzol? Ideje leszokni és költsd a cigaretta árát repjegyekre. Autózz kevesebbet, ne járj sokat gyorsétterembe, igyál kevesebb alkoholt. Ha van egy célod, egyszerűbb felhagyni a rossz szokásokkal.

8. KÉRJ PÉNZT VAGY UTAZÁSSAL KAPCSOLATOS DOLGOKAT SZÜLINAPOKRA/KARÁCSONYRA STB.

Szülinapok és karácsony előtt mondd el a szüleidnek, barátaidnak, hogy utazásra gyűjtesz és ehhez szeretnél tőlük segítséget kérni. Egy kis pénzzel járuljanak hozzá, repülőjeggyel, bőrönddel vagy egyéb hasznos utazási kellékekkel.

Ezek az én tippjeim a pénz spóroláshoz, amit utazásra lehet majd költeni. Készíts egy tervet és találd meg a módját, hogy működjön. Mesélj a terveidről és az álom úti céljaidról a kommentekben.

////////////////////////////////

Some people still think traveling is expensive and they can’t afford it. Even if we are broke, some tricks can help us to save money and get to beautiful places. Traveling doesn’t have to be expensive, nowadays there are great options to travel on the cheap. When I was at college I found a way to save money and travel for 2 weeks in Europe.

First of all, make a list of your monthly incomes and expenses. Calculate everything, rent, transportation, food, free time activities etc. I’m sure there is something you don’t need for living. How much do you want to travel? Can you give up on things to save money and spend it on traveling? If the answer is yes, then here are some easy tips to get that money and have amazing adventures.

savingmoney

1. MAKE A SAVING ACCOUNT

Open a saving account for travels and deposit a specific amount of money in every month. Do it like it is one of your monthly expenses. After a couple of months you will have enough money to go on a short trip or keep doing it and go on a bigger adventure.

2. STOP BUYING THINGS YOU DON’T NEED

For girls, these items are usually clothes, shoes and make ups. Do you really need that much of clothing? It’s better if you keep your closet small and simple, learn how to mix your clothes. Before you buy something, ask yourself: Do I really need this? I really believe in “Collect memories, not things.”

3. SELL YOUR ITEMS YOU DON’T USE

It can be a dress, a furniture, a book, antique items etc. Great way to declutter and you can even get some money for it. I lived one year in the US and I had only one suitcase when I left home. That’s when I realized I don’t need so much things in the everyday life.

4. TAKE EXTRA HOURS AT WORK

If it is possible, take some extra hours at work. Your boss will appreciate it and the money will be good for your next vacation. If there is no chance to take extra hours, then find a part-time job or find a way to get some extra income.

5. SAVE MONEY ON GOING OUT LESS

We don’t think about how much it costs to go out so often and spend money on drinks and entrence fees. It’s not necessary to go out every week – or multiple times a week. You can spend cozy nights at home by reading a good book, taking a hot bath, listening to music and dance or invite your friends over.

6. MAKE FREE ACTIVITIES WITH YOUR FRIENDS

Speaking of friends… Go to restaurants and cinema less, do less expensive activites. Instead you can have dinner partys at your place, movie night at home, go hiking or picnic and look for free exhibitions. You will save lots of money and you can spend it on traveling together somewhere.

7. GIVE UP ON BAD HABITS

How much can you give up on to travel? Do you smoke? It is the time to stop smoking and spend the money you have spent on cigarettes on flight tickets. Use your car less, don’t go to fast food restaurants often, drink less alcohol. If you have a goal it is easier to focus on quitting bad habits.

8. ASK MONEY OR TRAVEL-RELATED THINGS FOR BIRTHDAYS/CHRISTMAS ETC.

Before birthdays and Christmas tell your parents and friends that you are saving money for a trip and ask their help. They can contribute to your travels with some money, flight ticket, a suitcase or other travel-related accessories.

These are my tips to save money and spend it on travel. Just make a plan and find a way to make it happen. Tell me about your plans and dream destinations in the comments.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s