A Complete Guide to Kotor Bay

Scroll down for the English version!

ÚTIKALAUZ A KOTORI-ÖBÖLHÖZ

Áprilisban utaztunk Montenegróba, hogy megünnepeljük a születésnapomat. Elég váratlanul jött az ötlet, hogy pont ide menjünk, de nagyon olcsón találtam repülőjegyet Podgoricába. Nézegettem már korábban is ezt a kis országot, bár annyira nem volt a bakancslistám élén, aztán mégis mellette döntöttünk és milyen jól tettük. Montenegró egy gyönyörű ország, csodás tengerparttal, bájos kis városokkal és szép hegyekkel.

 – PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK –

Főváros: Podgorica
Nyelv: Montenegrói, de az volt a tapasztalatunk, hogy mindenhol beszéltek angolul legalább alap szinten, amerre jártunk.
Pénznem: Euro
Árak: Montenegró egy abszolút megfizethető desztináció. A szállások kifejezetten olcsók Európához képest. 10 000 Ft/fő/éj áron már olyan gyönyörű 4*-os szállodákban lehet megszállni, ahol még reggeli is jár.
Vízum: Magyar állampolgároknak nem szükséges vízum, sőt még útlevél sem, elég a személyi igazolvány a beutazáshoz.
Legszebb térségek: Kotori-öböl, Durmitor Nemzeti Park

Balkáni országról van szó, ennek ellenére a Kotori-öböl térsége inkább hasonlított a nyugati országokéhoz. A balkáni hangulatok egyedül a fővárosban és az utakon jelentek meg számomra. Ha már szóba kerültek az utak… Eléggé vadak a sofőrök, simán beelőznek a kanyarban és elég gyorsan is mennek a hegyi utakon is. Ennek ellenére is ajánlatos autót bérelni, mert enélkül mi sem tudtunk volna eljutni mindenhova, ahova szerettünk volna. Főleg előszezonban, amikor a buszok is ritkábban közlekednek. A parkolás problémamentes volt, Kotornál volt kicsit nehezebb helyet találni, de az első nap után rájöttünk, hogy a part menti úton, kicsit távolabb a központtól mindig van hely és ingyenes is.

Előszezon révén egyáltalán nem volt zsúfolt sehol, de el tudom képzelni, hogy nyáron milyen lehet. Ajánlom felkeresni az országot elő- vagy utószezonban, hiszen az idő már ekkor is kellemes. Ha viszont a strandolás, kifejezetten a tengerparti nyaralás miatt utazol ide, akkor valóban a nyári hónapok egyike lesz a jó döntés.

– AHOVÁ ÉRDEMES ELMENNI –

Kotor – A legismertebb település, ami hajós körutaknak is gyakori állomása. Legfőbb látnivaló maga az Óváros, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. Nagyon hangulatos sétálni a macskaköves utcákon, beülni egy étterembe és élvezni az egészet. Lehetőség van felmászni a Kotori vár romjaihoz is, ami nem egyszerű kis túra, jó sok lépcsőt meg kell mászni, de abszolút megéri a kilátásért.
TIPP: Ha jó helyet keresel ebédre vagy vacsorára, akkor én az Old Winery Wine Bar nevűt ajánlom. Nagyon finomat ettünk itt, a kiszolgálás is rendben volt és ki lehet ülni az utcára, ami elég hangulatos.

Perast – Egy nagyon kicsi település, legismertebb látványossága az Our Lady of the Rocks, egy kis sziget, melyen egy templom áll. Hajóval lehet átjutni a szigetre, amelyet gyönyörű táj vesz körül, az öböl és a körülötte magasodó hegyek. A templomot meg lehet tekinteni belülről is, illetve van egy múzeumi része. Nekem Perast volt az egyik kedvencem.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Budva – Budva, mint tengerparti üdülőváros híresült el. Az óvárosa nagyon hangulatos, melyet az egykori városfalak határolnak. Budvában sok szép strand közül lehet választani és akik egy kis éjszakai életre vágynak, azoknak is ez a megfelelő hely. Nagyon sok bár és étterem van, illetve két nagy klub is várja a szórakozni vágyókat.

Sveti Stefan – Eredetileg Sveti Stefan csak egy apró település volt egy kis szigeten, mely mára egy luxushotellé alakult. Ide csak az itt tartózkodó vendégek léphetnek be, de az itt kialakított strandra bárki bemehet. Mi autóval érkeztünk, pár Eurót fizettünk a parkolásért és ezért akár egész nap maradhattunk volna.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Petrovac – Az eredeti tervünkben nem szerepelt ugyan, de szerencsére még időben megtaláltuk ezt a kis gyöngyszemet. Petrovac legszebb része a gyönyörű sziklafal, ami a városka partján emelkedik. Emellett van egy strand és sétálóutca kialakítva hangulatos éttermekkel.

Porto Montenegro – Tivat kikötőjében sétálgatva egy teljesen másik világba csöppentünk. Egy külön világ, ahol a luxus megtalálható minden mennyiségben. Porto Montenegro egy exkluzív yacht kikötő az Adriai-tenger partján, mely vízparti apartmanokat, luxus boltokat és éttermeket kínál.

Herceg Novi – Érdemes felkeresni Herceg Novit is, hiszen ez is egy nagyon hangulatos kis település. Nem messze innen található a Kék Barlang, ahova április és október között napi szinten indulnak hajós túrák. Mi ezt sajnos kihagytuk, de nagyon szép látványban lesz része annak, aki befizet rá. Ezen az oldalon többet is tudtok olvasni a túráról.

Lovcén Nemzeti Park – Ha szeretnél a hegyekben túrázni, de nem tudsz eljutni az északon található Durmitor Nemzeti Parkba, akkor van egy jó hírem. Kotor városa mellett található a Lovcén Nemzeti Park, ahol mindezt meg tudod tenni gyönyörű kilátással és kijelölt túraútvonalakkal.

– PÉLDA ÚTITERV 5 NAPRA –

A szállásunk végig Kotorban volt, úgyhogy mindennap onnan autóztunk az adott helyekre.

  1. nap: Repülés Podgoricába, majd bérelt autóval tovább Kotorba. Útközben akár meg lehet állni a Skadari-tónál, mely nagyon változatos élővilággal rendelkezik.
  2. nap: Perast meglátogatása, ahol hajóval átmegyünk a kis szigetre. Délután felkeressük Herceg Novi települést, majd a nap vége felé irány Porto Montenegro.
  3. nap: Az egész napot Sveti Stefan és Budva felfedezésével töltjük.
  4. nap: Barangolás Kotorban, majd délután Petrovac-ba megyünk. Mi még elautóztunk Bar városába is, de ezt szerintem ki lehet hagyni, egyáltalán nem nyűgözött le.
  5. nap: Autóval vissza Podgoricába és még ott sétáltunk egyet a városban illetve felkerestük a montenegrói Niagara-vízesést, ami pár km-re található a fővárostól. Hazautazás.

Ha van lehetőség rá, könnyen meg lehet hosszabbítani az utazást és észak felé venni az irányt, felfedezni a Durmitor Nemzeti Parkot és környékét. A Tara Canyonban akár a vadvízi sportokat is ki lehet próbálni, hegyet mászni és túrázni. Remélem hasznos volt számotokra ez az útikalauz és hamarosan ti is meglátogatjátok ezt a gyöngyszemet.

Jártál már Montenegróban? Szeretném hallani a tapasztalataidat a kommentek között. Ha pedig bármilyen kérdésed lenne, kérdezz bátran.

////////////////////////////////

A COMPLETE GUIDE TO KOTOR BAY

We travelled to Montenegro in April to celebrate my birthday. It wasn’t planned to go there but I found extremly cheap flight tickets to Podgorica. I’ve been considering visiting this country one day but it wasn’t on the top of my list. Now I’m glad we decided to explore this region. Montenegro is a beautiful country with amazing beaches, nice little towns and amazing mountain views.

– BASIC INFORMATIONS –

Capital city: Podgorica
Language: Motenegrin but our experience is that they spoke basic English everywhere we went.
Currency: Euro
Prices: Montenegro is definitely an affordable destination. The accomodation is very cheap comparing to other countries in Europe. You can find beautiful 4* hotels with breakfast for 30 €/person/night.
Visa: Citizens of most European countries can enter Montenegro without visa and most Europeans can enter with an ID card as well.
Best regions to visit: Kotor Bay, Durmitor National Park

Even though Montenegro is a Balkan country I had the feeling that we are in Western Europe while traveling in the Kotor Bay area. The Balkan vibes hit me only in Podgorica and on the roads. Speaking of roads… The drivers are crazy, they drive really fast on the mountain roads and are not afraid of overtaking in the curves. I still recommend to rent a car because without one you are very limited and can’t go everywhere you want. In the off season the bus schedule is not the best. I found the parking easy. It was a little bit hard only in Kotor to find a parking spot but after the first day the figured it out to park a little bit further from the Old Town on the road next to the shore.

We visited in the off season so it wasn’t crowded at all but I can image how busy is this place in the summer. My advice is going here in April-May or September-October. The weather is still pretty nice in these months. If you want to enjoy the beaches and spend most of your time swimming and sunbathing then you should go in the Summer.

– WHERE TO GO –

Kotor – It is probably the most famous town in the area and it is also a very common stop of cruises. The main attraction is the Old Town which is part of the UNESCO World Heritage. I liked to walk the cobbled streets, having lunch/dinner in one of the restaurants while sitting in these streets and enjoy the atmosphere. You can climb up to the top of the Kotor Castle what is not an easy hike but totatlly worth it for the amazing views.
TIP: If you are looking for a restaurant to have lunch or dinner, I can recommend the Old Winery Wine Bar. We had a delicious dinner here and the service was also nice. They have a lovely outside area too.

Perast – This town is very small and it is known for a little island, Our Lady of the Rocks where a church stands. You can get there by boat and it is surrounded by beautiful landscape, the bay and the mountains. You can enter the church and check it out and there is also a small museum. Perast was one of my favorite place during our trip.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Budva – Budva is the most popular beach town of Montenegro and the centre of the tourism. It has a very nice medieval walled city and many beaches you can chose from. If you would like to go out in the evening then Budva is for you. There are many bars and restaurants and two big clubs as well.

Sveti Stefan – Initially Sveti Stefan was a small village on an island. In 2009 it opened as a luxury resort. Only guests of the hotel can enter the island but anyone can enjoy the beaches. We arrived by car paid a few Euros for parking and we could have stayed here for the entire day.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Petrovac – This place wasn’t in our first plan but I’m glad we found out about this Montenegrin pearl. The most picturesque part of Petrovac is a beautiful massive cliff right next to the sea. There is also a 600 m long beach and some nice restaurants on the promenade.

Porto Montenegro – You will find yourself in a new world by walking the marina of Tivat. A different world where luxury is everywhere around you. Porto Montenegro is an exclusive marina in the Mediterranean, offering waterfront apartments, luxury boutiques and restaurants.

Herceg Novi – It is worth it to visit Herceg Novi, because it is a very nice town. Not so far away you can find the Blue Cave where daily tours run between April and October. Unfortunaly we had to miss it but I’m sure everyone will enjoy this unforgettable experience who pays for the trip. You can find out more on this website.

Lovcén National Park – If you would like to go hiking but can’t drive to Durmitor National park up North then I have good news for you. Next to Kotor there is Lovcén National Park where you can find hiking trails with beautiful views.

– SAMPLE ITINERARY FOR 5 DAYS –

We stayed in Kotor during our entire trip and drove to all these places from there.

  • Day 1: Arrive to Podgorica and drive to Kotor with a rental car. On the way there you can stop at Lake Skadar which is famous for its flora and fauna.
  • Day 2: Visit Perast and go to the little island by boat. In the afternoon drive to Herceg Novi and later go to Porto Montenegro around sunset time.
  • Day 3: Spend the entire day in Sveti Stefan and Budva.
  • Day 4: Explore Kotor in the early hours and head to Petrovac in the afternoon. We also drove to Bar but I would not recommend it because there is nothing special there.
  • Day 5: Go back to Podgorica and walk a little bit in the city. Definitely visit the Montenegrin Niagara Falls which is just a few km away from the capital.

If you have more time to explore the country then you should go up to North and visit Durmitor National Park. You can try water sports in Tara Canyon or go hiking and rock climbing. I hope this guide was helpful for you and will visit this amazing hidden gem very soon. It would be a big mistake to not go there before it gets very turisty.

Have you been to Montenegro already? I would love to hear your experiences in the comments below. Or if you have any question don’t hesitate to ask me.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s