Stavanger Travel Guide

Scroll down for the English version!

STAVANGER ÚTIKALAUZ

Mindig is szerettem volna ellátogatni Norvégiába és megnézni a gyönyörű fjordokat, annak ellenére, hogy Norvégia köztudottan az egyik legdrágább ország a világon. Pár hónappal ezelőtt repülőjegyeket nézegettem és 6000 Ft-ért találtam oda-vissza jegyeket Stavanger városába. Mire észbe kaptam volna, már meg is voltak véve. Az utazásra november közepén került sor, péntek esti indulással Budapestről és hétfőn este jöttünk vissza. Három nap szerintem pont ideális volt erre az útra és sikerült aránylag költséghatékonyan is megoldani mindent.

– REPÜLŐTÉRRŐL A VÁROSBA –

A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás, amit találtam, hogy előre vettem jegyet online a flybussen weboldalán, mert így tudtam spórolni pár koronát. Azonban van lehetőség helyben is vásárolni jegyet, amit kártyával tudsz kifizetni. A repülőtér nincs messze a várostól, kb. 20-30 perc alatt lehet bejutni.

– TÖMEGKÖZLEKEDÉS –

Sok buszjárat közlekedik Stavanger városában és környékén, melyeket a Kolumbus üzemeltet. Több jegytípus közül lehet választani, mint pl. vonaljegy, 24 órás jegy, 7 napos jegy stb. Jegyeket telefonos applikációból vagy automatákból lehet vásárolni, ahol csak kártyával lehet fizetni. Ha a buszon veszel jegyet, az plusz 20 koronába kerül. A vonaljegy a vásárlás időpontjától számítva 60 percig érvényes, szóval nem lehet előre több jegyet venni és később felhasználni. Amúgy szinte minden séta távolságra van, mi egyedül utolsó nap buszoztunk, amikor a Sverd i fjell nevű emlékműhöz mentünk el.

– MIT CSINÁLJ STAVANGER-BEN –

SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Hajós túra a Lysefjordhoz

Rögtön kezdjük is egy igazi bakancslistás programmal. Nem éppen a legolcsóbb dolog, de ha Norvégiában jár az ember, akkor szerintem kihagyhatatlan egy hajós túra a fjordokhoz. Mi a Rodne nevű céggel mentünk egy 3 órás útra a Lysefjordhoz. Szép és igényes hajóval indultunk Stavanger kikötőjéből és végig gyönyörű kilátásban volt részünk. Több helyen is megálltunk picit, vagy lelassítottunk, hogy lehessen fotózni és közben információkat is hallhattunk az adott helyről két nyelven (norvég és angol) is. Egész évben közlekednek a hajók, nyáron természetesen sokkal gyakrabban. Jegyeket lehet venni helyben is, de érdemes előre megvenni online, mert elfogyhatnak a kiválasztott időpontra, amikor szeretnél menni.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sétálj az óvárosban

Stavanger óvárosa Gamle Stavanger néven ismert és tele van nagyon szép és hangulatos fehér kis faházakkal. A II. világháború után egy új építészeti terv készült a város számára modern épületekkel, de Einer Hedén építész felszólalt ez ellen és kiharcolta, hogy a város ezen részét őrizzék meg régi formájában. A legfotogénebb kis utca a negyedben az Øvre Strandgate.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Látogasd meg a Petróleum Múzeumot

Azt tudjuk, hogy Norvégia az egyik leggazdagabb ország a világon, de azt is tudtad, hogy ezt leginkább az olajnak köszönheti? A Petróleum Múzeumban bemutatják a kezdetektől, hogy Norvégia hogyan kezdett bele a olajbányászatba és ez milyen hatással volt az ország életére. Interaktív játékokkal lehet jobban megismerni az egész folyamatot és külön kiállítás van annak is, hogy ez milyen következményekkel jár a jövőre nézve.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nézd meg Øvre Holmegate színes faházait

Stavangerben nem csak fehér faházak léteznek, hanem van egy utca, ahol a szivárvány összes színében pompázó faházakat találsz. Ezeket az épületeket pedig hangulatos bárokká és butikokká alakították át. Megéri a környező utcákban is barangolni, mert sok bolt és étterem van a város ezen részén.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Szép panoráma a Vålandstårnet mellől

Szeretnéd megnézni Stavangert felülről is, ahogyan körbeveszik a gyönyörű fjordok? A Vålandstårnet remek hely erre, nagyon szép panoráma tárul az ember szeme elé. Sajnos amikor mi voltunk itt, nem volt a legtisztább az idő, de a napfelkelte különösen gyönyörű lehet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Keresd fel a Sverd i fjell nevű emlékművet

Vagyis Kardok a sziklában, mely 3 tízméteres kardot ábrázol egy sziklába állítva. Az alkotás egy 872-ben itt zajlott csatának állít emléket, ami után Harald király itt egyesítette Norvégiát egy királysággá.

Látogass el a Flor & Fjære birtokra

Ez egy magán kézben lévő kis sziget, ami a nyári szezonban, májustól szeptemberig látogatható. (Ebből kifolyólag én sajnos nem jártam itt, mivel novemberben utaztam Stavangerbe.) A jegyek tartalmazzák a hajós túrát a fjordok között a szigetre, a gyönyörű virágos kert megtekintését és egy büfés vacsorát is. Több információt ezen az oldalon találtok.

– HOL ÉRDEMES ENNI –

Los Tacos – egy mexikói gyorsétterem, ahol finom burritokat és churrost lehet kapni

The Shack – nagyon jó burgereket készítenek, lányoknak a gyerek menü jó üzlet, mert van benne egy kisebb burger, sült krumpli és egy dobozos üdítő is

Villa 22 Trattoria & Bar – ez már egy kicsit drágább kategória, de a pizza nagyon jó volt és az interior is elég tetszetős

Ez az út egy remek első benyomás volt Norvégiáról és aránylag pénztárcabarát megoldása is egy nagyon drága ország meglátogatásának. Stavanger egy szép kisváros körülvéve gyönyörű fjordokkal. Ha nyáron látogatsz ide vagy akár képes vagy nekivágni egy kis túrázásnak a hidegebb hónapokban is, akkor kár lenne kihagyni ezeket a kalandokat.

Jártál már Norvégiában? Mi volt a benyomásod az országról és mely helyeket látogattad meg?

////////////////////////////////

STAVANGER TRAVEL GUIDE

I always wanted to visit Norway and see the beautiful fjords. It is known that Norway is one of the most expensive countries so it wasn’t on the top of our list. A few months ago I found return flight tickets to Stavanger for like 20 Euros. Before I knew it the tickets were already booked. We flew to Stavanger from Budapest in the middle of November on a Friday evening and came back on Monday night. I think 3 days for this trip was perfect and we could manage everything on a budget-friendly way.

– FROM THE AIRPORT TO THE CITY –

The cheapest and easiest way I found to get to the city is buying tickets online on the website of flybussen and you can save a few krones. It is possible to buy tickets on arrival and you can pay for that with a credit card. The airport is not so far away from the city, it takes 20-30 minutes.

– PUBLIC TRANSPORTATION –

There are plenty buses running in Stavanger and the nearby places thanks to Kolumbus. You can buy single ticket, 24-hour ticket, 7-day ticket etc. The tickets can be purchased from the mobile app or the ticket machines at the bus station but you can pay only with a credit card. If you buy your ticket on the bus, you have to pay 20 krones extra. The single ticket is valid for 60 minutes from the date when you bought it so you can’t buy more and use them later. Almost everything is in walking distance in Stavanger, we only took the bus on our last day when we went to the Sverd i fjell monument.

– WHAT TO DO IN STAVANGER –

SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Take a cruise to Lysefjord

It is a real bucket list experience. A fjord cruise is not the cheapest thing, but if you are in Norway you can’t miss a cruise to the fjords. We went to Lysefjord on a 3-hour trip with Rodne. We left from Stavanger harbour with a nice ship and we had the greatest view during our entire trip. We stopped or slowed down at a few locations to take some pictures and they told us some information about the place in two languages (Norwegian and English). The cruises run all year round, of course it is more frequently in the Summer. You can buy tickets on the spot, but I recommend you to book your tickets online in advance because some specific dates can sell out.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Walk in the Old Town

Stavanger’s Old Town is called Gamle Stavanger and it is full of white wooden houses and pretty streets. After World War II a new city plan was made for the city with modern structures, but Einer Hedén architect spoke up against this plan and convinced the people to keep this part of the city in its original look. The most photogenic street in the district is Øvre Strandgate.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Visit the Petroleum Museum

We all know that Norway is one of the richest countries in the world, but did you know that it is because of the oil? The Petroleum Museum shows everything from the beginning how Norway started to search for oil and how this affected the life of the country. You can try some interactive games, get to know the whole process and there is a section for the future’s consequences.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Check out the colorful wooden houses of Øvre Holmegate

There are not only white wooden houses in Stavanger. The street called Øvre Holmegate is full of rainbow colored houses. These building are nice bars and boutiques where you can find some coziness. It is worth it to wander around the nearby streets, there are plenty nice shops and restaurants in this area.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Find beautiful views at Vålandstårnet

Would you like to see Stavanger from above surrounded by the beautiful fjords? Vålandstårnet is a great spot to find amazing views of the city.  Unfortunately the weather wasn’t so clear when we were there, but I’m sure the sunrise can be especially beautiful here.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Visit the Sverd i fjell monument

Aka. Swords in Rock is a monument of three 10 meters tall swords and they are planted in a rock. They commemorate a historic battle which took place there in 872, when King Harald Fairhair gathered all of Norway under one crown.

Visit Flor & Fjære private estate

This place is a private little island, what you can visit only in the Summer season from May to September. (I visited Stavanger in November, so I couldn’t see this place.) The tickets include the beautiful fjord boat trip from Stavanger, the visit of the pretty garden and a buffet dinner. You can find more information on this website.

– WHERE TO EAT –

Los Tacos – a Mexican fast food restaurant, where you can get delicious burritos and churros

The Shack – they make really good burgers and their kid’s menu can be a great option for girls which includes a small burger, fries and a juice

Villa 22 Trattoria & Bar – this restaurant is a little bit more expensive, but their pizza was very tasty and we also liked their interior

This trip was a great first impression of Norway and was also a kind of budget option for visiting a very expensive country. Stavanger is a nice little town surrounded by amazing fjords. If you visit in the Summer or ready for some hiking in the colder months then you shouldn’t miss some outside adventures here.

Have you  been to Norway? What were your impressions of the country and which places have you visited?

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s