Best things to do in Lucerne

Scroll down for the English version!

A LEGJOBB PROGRAMOK LUZERNBEN

Még októberben látogattunk el Svájcba a barátommal, de csak most jöttem rá, hogy még nem is írtam róla semmit a blogon, csak képeket osztottam meg Instagramon. Utunk alatt két svájci várost is felkerestünk, Bázelt és Luzernt. Most az utóbbiról szeretnék kicsit írni és összegyűjtöttem a legjobb programokat, amit az ott tartózkodás alatt érdemes csinálni. Luzern nem nagy város, könnyen bejárható gyalog is akár egy nap alatt. Ami miatt én mégis két napot javaslok legalább eltölteni itt, az a Pilátus-hegyre való túra hossza miatt van, ami majdnem egy teljes napos program. Plusz pont a városnak (illetve egész Svájcnak), hogy ha megszállsz egy hotelben vagy hostelben, akkor adnak ingyen tömegközlekedési jegyet az ott tartózkodás idejére.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sétálni a Kappelbrücke-n

Luzernben található a világ legrégebbi fából készült fedett hídja, a Kappelbrücke. A híd a Reuss-folyón ível át és a XIV. században épült és tartozik hozzá egy torony is, mely az idők során volt börtön és kínzó kamra is. A torony zárva van a nyilvánosság előtt, de az aljában egy szuvenírbolt üzemel. A hidat különböző festmények is díszítik a XVII. századból. Ha szeretnéd megtekinteni turisták tömkelege nélkül, kora reggel ajánlom felkeresni. Napközben ugyanis sok busz érkezik a leginkább egynapos turistákkal.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Felmenni a Pilátus-hegy tetejére

Az eddigi legdrágább túra volt, amire befizettem, de utólag is nagyon megérte. Igaz, a legdrágább verziót választottuk, a Golden Round Trip-et. Léteznek olcsóbb megoldások is, ha nem veszel igénybe minden közlekedési módot. Pl. csak fogaskerekűvel mész fel, meg le. A Golden túra magában foglalta azt, hogy a vasútállomástól busszal el tudtunk menni Kriensig, onnan felvonókkal tovább Fräkmüntegg-ig, majd panoráma gondolákkal fel a hegy tetejére. Lefelé a világ legmeredekebb fogaskerekű útvonalán jöttünk Alpnachstad-ig, ahol hajóra szálltunk és így értünk vissza Luzernbe, a vasútállomáshoz. Kihagyhatatlan program felmenni a 2132 m magas Pilátus-hegyre, ha Luzernben jársz. Gyönyörű panoráma tárul az ember elé és külön a fel- és lejutás is egy élmény. Luzern központjában a vasútállomás mellett, a folyó partján lévő értékesítő helyen vettünk jegyet. Több információ, árak ezen a honlapon találhatóak. A hegy tetején amúgy két szálloda is van, étkezési lehetőségek illetve több túra útvonal.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Felkeresni a Közlekedési Múzeumot

Még ha nem is vagy annyira múzeumba járó típus – ahogy én sem – Svájc legnagyobb közlekedési múzeumát szerintem még te is élvezni fogod. A klasszikus múzeumi rész a közlekedés különböző területeiből áll össze, mint légi-, vasúti-, vízi- és szárazföldi közlekedés. Ezen felül pedig található itt még planetárium, filmszínház, média világ és egy svájci csokis túra. Mi a múzeumba és az ún. Swiss Chocolate Adventure nevű attrakcióra vettünk jegyet. A Lindt csokigyár közreműködésével mutatják be a csokoládé készítésének menetét. Hatszemélyes kis kocsikba kellett beülnünk és ez ment egy sínpályán, amikor külön kis szobákba gurultunk be, ahol egy-egy folyamatot mutattak be. A túra alatt végig csoki illat volt és a végén kóstolót is kaptunk. Ha másért nem is, ezért mindenképp megéri ellátogatni ide.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Élvezni a panorámát a Gütsch Hotelből

Szerencsére nem kell feltétlenül vendégnek lenni ahhoz, hogy élvezhessük a kilátást a Gütsch Hotelből. A domboldalon fel lehet sétálni a hotelhez vagy akár a siklót is igénybe lehet venni, bár az természetesen fizetős. Van egy kávézó is, ha esetleg kedved lenne meginni valamit.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sétálni a városfalon

Az egykori városfal (Museggmauer) és kilenc tornyából három látogatható a nagyközönség számára. Április 1. és november 1. között 8 órától 19 óráig megtekinthető és végig sétálható ingyenesen. Nem mellékesen nagyon szép panoráma nyílik a falról a városra és a háttérben magasodó Pilátus-hegyre.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Meglátogatni az Oroszlán Emlékművet

Luzernben található egy kőfalba faragott oroszlán, mely egy kis parkkal van körülvéve. Az emlékmű 1820-21-ben készült és a svájci katonáknak állít emléket, akiket az 1792-es francia forradalomban lemészároltak. Megéri kora reggel érkezni ide, mivel nem nagy területről van szó és eléggé zsúfolt tud lenni napközben.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Te jártál már Luzernben? Neked mi volt a kedvenc programod a városban? Vagy ha tervezel ide utazni a jövőben, remélem ez a kis összefoglaló hasznos volt számodra.

////////////////////////////////

BEST THINGS TO DO IN LUCERNE

I’ve visited Switzerland in last October with my boyfriend, but I just realized that I haven’t write anything on the blog, I only shared a few photos on Instagram. During our trip we visited two Swiss towns: Basel and Lucerne. I would like to write about Lucerne and I collected some of the best things to do in town. Lucerne is not a big city, so it is easy to explore on foot even in just one day. The reason why I recommend to stay at least for two day is Mt. Pilatus. Visiting the top of this mountain is a full day activity. Plus point for Lucerne (and whole Switzerland) because if you stay in a hostel or hotel you get free transportation tickets for the time you are staying there.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Walk on Chapel Bridge

You can find the oldest wooden covered bridge of the world in Lucerne spanning over River Reuss. The Chapel Bridge was built in the 14th century and a tower is also part of the bridge which has been used as a prison and a torture chamber over the centuries. The tower is closed for the public but there is a small souvenir shop at the bottom. The bridge features some paintings from the 17th century as well. If you would lke to visit this place without hordes of tourists, I recommend to go there early in the morning. Many buses arrive during the day with lot of tourists who came for a day trip to Lucerne.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Go to the top of Mt. Pilatus

It was the most expensive tour I have ever been to but it was so worth it. It is true that we chose the most expensive version, the Golden Round Trip. There are some cheaper way to visit Mt. Pilatus if you don’t use all the transportation options. For example if you go up and down only with the cogwheel. The Golden Round Trip includes a bus trip from the train station of Lucerne to Kriens where you have to change to the aerial cablecar to Fräkmüntegg. From there you take the panorama gondola to the top of the mountain. You can come down with cogwheel to Alpnachstad and then you hop on a boat which takes you back to Lucerne. You can’t miss the 2132 m tall Mt. Pilatus if you are in Lucerne. The view is unbelievable from the top. We bought our tickets next to the train station of Lucerne on the bank of the river. More information and prices are on this website. On the top there are two hotels, restaurants and some hiking trails.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Visit the Swiss Transportation Museum

Even if you are not that museum-lover type you will like the biggest transportation museum of Switzerland. The classic museum has 4 big exhibitions like air-, railway-, water- and land transportation. On top of that you can visit a Planetarium, a movie theatre, a Media World and the Swiss Chocolate Adventure. When you buy your ticket you can pick which attractions you would like to see. We bought ours to the museum and to the Swiss Chocolate Adventure. The Lindt chocolate factory took us on a journey through the making of chocolate. During the tour we could smell chocolate and at the end there was a tasting too.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Enjoy the view from Gütsch Hotel

Fortunately it is not necessary to be a guest of the hotel if we would like to enjoy the view of Lucerne from Gütsch Hotel. You can climb up on the hill to get to the hotel or you can take the cogwheel but it costs money. There is cafe up there, if you would like to drink something.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Walk on the Musegg Wall

The old city wall and its three towers out of the nine are open for the public. Between April and November from 8 am to 7 pm is free to walk on the wall while enjoying the pretty view of Lucerne and Mt. Pilatus.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Visit the Lion Monument

The Lion Monument portrays a lion carved in a massive rock wall surrounded by a little park. The monument was hewn in 1820-21 and it commemorates the Swiss guards who were massacred in 1792 during the French Revolution. I would recommend to arrive here in the morning hours because it is a small area and it can be very packed during the day.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Have you been to Lucerne? What was your favorite thing to do in the town? If you are just planning to travel here, I hope this guide was useful for you.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s